Najlepšie druhy a značky talianskej kávy

Najlepšie druhy a značky talianskej kávy

Autentická talianska káva je krémová, silná, s intenzívnou vôňou a miestni si ju doprajú kedykoľvek počas dňa. Vyniká svojou kvalitou a rôznorodosťou chutí. 

Najlepšie značky talianskej kávy na prípravu pravého espressa

Na úvod musíme priznať, že niečo také, ako najlepšia káva jednoducho neexistuje. Každý človek má jedinečné chuťové bunky a vyhovuje mu niečo iné. Napriek tomu vieme povedať, kedy je káva kvalitná a kedy nie. Našťastie existuje mnoho značiek, ktoré dokážu uspokojiť preferencie konkrétneho človeka. Najčastejšie si u kávy všímame tieto jej kvality:

  • intenzita chuti – závisí od spôsobu praženia kávových zŕn ako aj od oblasti, kde sa káva pestuje, ale najviac ju ovplyvňuje spôsob prípravy kávy,
  • krémovosť – niektorí kávičkári milujú krémovú kávu s vyšším obsahom tuku a hustou penou, iní obľubujú skôr menej krémovú konzistenciu,
  • vôňa – tá sa odvíja aj od toho, ako dlho a pri akej teplote boli pražené kávové zrná,
  • chuťové podtóny – niektorá káva má ovocné podtóny, niekedy je kyslejšia, inokedy sladká a pripomína oriešky. Podtóny chute závisia najmä od miesta, kde sa káva pestuje a súvisia s podnebím, prostredím (napríkad horské prostredie alebo horúce plantáže blízko mora) a rastlinami, ktoré sa pestujú v jej blízkosti. Nekonečno možností poskytuje potešenie každému kávičkárovi.

Na nasledujúcich riadkoch si povieme, ako vybrať tú najkvalitnejšiu kávu a to spomedzi rôznych známych aj menej známych značiek.

Caffe Galliano

Aké druhy talianskej kávy pijú Taliani?

Taliani sú milovníci kávy. Dopriavajú si ju denne, radi ju servírujú aj turistom a ak si chcete vychutnať niektorú z nich, mali by ste poznať jej základné druhy. Líšia sa spôsobom prípravy a tu sú najznámejšie z nich:

  • espresso – silná káva v maličkej šálke – malý objem zaručuje vysokú intenzitu kávy,
  • stretto – espresso s menším množstvom vody, ide teda o extra silné espresso
  • doppio – dvojité espresso,
  • Americano – káva na americký spôsob vo veľkej šálke, je slabšia ako espresso,
  • corretto – káva s alkoholom, najčastejšie ide o grappu, alebo o koňak,
  • freddo – ľadová káva,
  • macchiato – espresso s malým množstvom napareného mlieka, hovorí sa mu aj malé cappuccino, 
  • schiumato – macchiato s mliečnou penou,
  • cappuccino – espresso s napareným mliekom, Taliani ho pijú iba na raňajky, nikdy nie k obedu alebo k večeri,
  • latte – horúce mlieko s kávou, pije sa na raňajky,
  • marocchino – espresso s troškou horúceho mlieka a s kakaovým práškom,
  • shakerato – espresso s cukrom, ktorý je vytrepaný do peny na ľade, je zároveň doplnené penou,
  • granita di caffe con panna – mrazený kávový nápoj so šľahačkou,
  • Hag – bezkofeínová káva.
CaffeGalliano - Najlepšie značky talianskej kávy na prípravu pravého espressa

zdroj : freepik.com

Ako vybrať tú najlepšiu taliansku kávu?

Pokiaľ chcete čo najlepšiu kávu, nebojte sa do nej investovať. V prepočte na jednu šálku totiž nebude až taký veľký rozdiel v cene, pretože kvalitná káva urobí takpovediac „viac muziky“ už pri menšom množstve. Obľúbenosť kávy závisí od spôsobu prípravy, od jej chute ako aj od množstva kofeínu. Vo svete kávy neplatia žiadne prísne pravidlá a ak si radi pridávate cukor alebo mlieko, stále je dôležité dbať najmä na kvalitné zrnká ako základ tohto nápoja. 

Čo by ste mali vždy dodržať?

  1. Kupujte hermeticky balenú kávu, vzduch jej totiž uberá na čerstvosti. Po kúpe ju skladujte vo vákuovej nádobe na suchom, tmavom a chladnom mieste.
  2. Informujte sa o hrúbke mletia – jemne mletá káva sa používa v profesionálnych kávovaroch, stredne mletá v prekvapkávacích kávovaroch a hrubo mletá káva zase v moka kávovaroch, pretože cez hrubšie kúsky zŕn ľahšie pretečie voda. Preto výber kávy závisí aj od kávovaru, ktorý na jej prípravu používate.
  3. Striedajte chute – v lete nás viac osvieži ľahká a kyslejšia káva, v zime zase horká.
  4. Ak netúžite po veľkom množstve kofeínu, stavte na stopercentnú Arabiku.
  5. Kávovar čistite čo najčastejšie, pretože významne ovplyvňuje chuť kávy.

Pokiaľ si chcete dopriať skutočne kvalitnú kávu, talianska pražená káva vám ponúkne výraznejšiu chuť a to najmä vďaka blendingu a praženiu. Pri blendingu ide o miešanie dvoch alebo viacerých druhov kávových zŕn pôvodom z celého sveta. Medzi najobľúbenejšie patrí Kilimanjaro, Rwanda a Panama. Hlavnou myšlienkou je spojiť najlepšie kvality rôznych zŕn, aby vznikla jemná, vyvážená chuť kávy. Niektoré sú vytvorené tak, aby skvelo fungovali s mliekom, iné sa pijú bez mlieka a bez cukru. 

Galliano - kvalitná talianská káva
Caffe Galliano - káva ktorú musíte ochutnať

Ak ste si aspoň raz dopriali kávu v kaviarni, pravdepodobne ste sa už stretli s dvomi najznámejšími značkami – Lavazza a illy. Káva illy využíva zrná Arabika a je pre ňu typická plechová nádoba s inertným plynom namiesto kyslíka. Je sladšia a jej pôvod je z Brazílie, Guatemaly, Etiópie, Kolumbie, Indie a Kostariky. Je sladká, jemná, s tónmi ovocia, karamelu, čokolády, kvetín, mandlí a medu. Tak ako značka illy, aj značka Lavazza pochádza z Talianska a taktiež používa zrná z celého sveta. Ponúka stopercentnú Arabiku ako aj zmes Arabiky a Robusty. Je o niečo zemitejšia a horkejšia ako illy, má však veľmi príjemnú a intenzívnu vôňu s čokoládovými podtónmi. Najobľúbenejšia je v krémovej verzii.

Medzi menej známe, ale rovnako kvalitné značky talianskej kávy patria aj:

  • Pellini – pochádza z Verony a tvorí jemné kávové zmesi v mnohých odrodách. Využívajú ju bary, profesionálni baristi, ale aj milovníci doma pripravenej kávy.
  • Kimbo – využíva zelenú kávu a celé stáročia sa prežila takmer v každej rodine v Neapole. V jej chuti najviac vyniká sladkosť ovocia, preto je porovnateľná s kávou značky illy.

Káva z malej rodinnej pražiarne alebo z veľkej fabriky?

Pri akomkoľvek nákupe volíme medzi tým, či podporíme poctivé remeslo, alebo masovú produkciu veľkej fabriky. Myslite preto na to, že menšie slovenské lokálne pražiarne dbajú viac na kvalitu ako hromadne produkovaná káva z veľkej fabriky. Je preto vysoká pravdepodobnosť, že vám takáto káva bude chutiť viac a zároveň podporíte lokálneho predajcu.

Druhy talianskej zrnkovej kávy – Arabika vs Robusta? 

Arabika je vo svete rozšírenejšia, tvorí až 75% všetkej vyrobenej kávy na svete. Robusta tak tvorí zvyšných 25%. Arabika je obľúbenejšia, pretože obsahuje viac cukrov a tukov. Má rôzne odlišné chuťové profily a preto je vhodná pre ľudí, ktorí preferujú rôznorodé zážitky. Pre Arabiku sú typické ovocné podtóny. Robusta obsahuje viac kofeínu a antioxidantov, uprednostňujú ju kávičkári, ktorí majú radi silnú, intenzívnu kávu. Jej chuť je horká a zemitá.

Najznámejšie talianske kávy, sú naozaj tie najlepšie?

Povedali sme si veľa o rôznych spôsoboch prípravy kávy, o najznámejších talianskych kávových značkách ako aj o chuti preslávenej Arabiky a Robusty. V konečnom dôsledku však nemôžeme povedať, ktorá značka alebo príchuť je najlepšia, pretože každý z nás preferuje iné tóny a chute tohto horko sladkého nápoja. Jednoznačne však vieme, že talianska káva patrí medzi najkvalitnejšie upražené a namiešané kávové zrná na svete. Pokiaľ u kávy hľadáte okrem kofeínového povzbudenia aj krémovosť, intenzívnú chuť a opojnú arómu, zamilujete si káv Miscela Ricca. Veríme, že ste našli pár dobrých tipov, nových informácií a najmä chuť skúšať rôzne chute a hľadať svojho favorita vo svete kávy. So správnymi, kvalitnými ingredienciami to zvládnete aj u seba doma vo svojom kávovare.